Olisi se varmaan mukava harrastus, mutta en minä ole tarpeeksi hyvä laulaja. Osaan minä laulaa, mutta en niin hyvin, että uskaltaisin mennä laulukokeeseen. Siellähän lauletaan nuoteista, enkä minä osaa lukea nuotteja pätkääkään.

Nämä ovat tyypillisiä lauseita joita kuulee, kun tiedustelee halukkuutta liittyä mieskuoroon. Ne ovat kuitenkin tekosyitä tai myyttejä, jotka eivät pidä paikkaansa.

Laulutaito on hyvin suhteellinen käsite. Kuorolaulajan ei tarvitse olla solistisessa mielessä hyvä laulaja. Hänen täytyy pystyä tuottamaan erikorkuisia ääniä ja hänen täytyy olla kiinnostunut laulamisesta. Laulutaitoa tärkeämpi ominaisuus on hyvä sävelkorva. Korva, joka erottaa oikean sävelen väärästä. Mieskuoroon tultaessa ei siis tarvitse olla hyvä laulaja, mutta kuorossa laulaessa laulutaito kehittyy.

Laulukoe on monelle se ylitsepääsemätön este tulla kuoroon. Laulukokeen kammo juontaa juurensa koulujen musiikkitunnin laulukokeisiin, joissa joutui luokan edessä häpäisemään itsensä. Tällaisesta laulukokeesta ei mieskuoroon tultaessa ole ollenkaan kysymys. Laulukoe on oikeastaan täysin väärä sana, sillä kysymyksessä on korvan testaaminen ja äänialan selvittäminen. Se tehdään kahden kesken kuoronjohtajan kanssa ja päällimmäinen tarkoitus on löytää uudelle laulajalle sopiva stemma.

Mieskuoroon tultaessa ei tarvitse osata nuotteja. Eihän kansalaisopiston espanjan kielen alkeiskurssille menokaan vaadi espanjan kielen osaamista etukäteen. Nuotinlukutaidosta on toki hyötyä ja mieskuorossa laulaessa nuotinlukutaito kehittyy.

Nyt on siis kaikki esteet mieskuoroon lähtemiselle poistettu. Enää tarvitaan syy harrastaa kuorolaulua. Seuraavasta listasta voit valita itsellesi sopivan ja mikäli kaikki tuntuvat hyviltä, mitä vielä odotat.

Tutkijat ovat havainneet, että laulaminen vapauttaa aivoissa sellaisia aineita, jotka saavat ihmisen tuntemaan itsensä rentoutuneeksi ja iloiseksi. Kuoroharrastus rikastuttaa perhe-elämää, sillä parhaat ystäväpariskunnatkin saattavat löytyä kuorotoiminnan piiristä. Mieskuoroharjoituksissa on rento ja letkeä ilmapiiri, vaikka laulaminen on tavoitteellista. Hyvin menneen esityksen jälkeen olo on kuin urheilijalla huippusuorituksen jälkeen. Kuorossa pääsee esiintymään paikkoihin, joihin yksin ei pääsisi ikinä. Kuorolaulajat ovat keskimääräistä onnellisempia ihmisiä

Mieskuoro tarjoaa miehelle myös kanavan olla herkkä, kuten YL:ssä vuodesta 1991 laulanut Kari Haapamäki kuvailee huhtikuun Rondo-lehden artikkelissa: ”Kaikki tarvitsevat varmasti jonkun kanavan tehdäkseen jotakin kaunista ja herkkää tässä maailmassa, missä koko ajan tapellaan, tehdään uraa ja suoritetaan niin perkeleesti. Kuorossa voi ilmaista itseään monella tavalla kappaleesta ja tunnelmasta riippuen. Laajaan tunneskaalaan mahtuu niin rohkeutta, pontevuutta, herkkyyttä, riehakkuutta kuin synkkyyttäkin.”

Teksti: Tuomas Lampela

Lisätietoja: Johanna Keränen 040 512 3818